FAQ

Bantuan Akaun

Adakah anda menerima pelanggan dari Amerika Syarikat?

Disebabkan oleh peraturan-peraturan yang dikenakan oleh NFA mengenai perdagangan forex di Amerika Syarikat dan kerana hakikat bahawa kita berdaftar dan dilesenkan di luar Amerika Syarikat, kita tidak berada dalam kedudukan untuk menerima pelanggan dari Amerika Syarikat.

Apa yang perlu saya lakukan jika saya di tengah-tengah sesuatu urusniaga perintah dan saya tidak boleh terus kerana rangkaian atau masalah teknikal yang lain?

Anda boleh menghubungi kami melalui live chat untuk komunikasi segera. Sebagai alternatif, anda boleh membuka tiket sokongan dan memilih keutamaan sebagai "tinggi" atau "Segera" untuk sampai kepada kita hampir serta-merta. Kami akan menjawab semua pertanyaan e-mel dalam tempoh 30 minit sehingga memiliki tiket anda dalam giliran keutamaan yang tinggi pasti akan membolehkan kita melihat kepadanya lebih cepat.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya terlupa NoaFX kawasan pelanggan log masuk atau kata laluan saya?

Dalam pelayar internet anda;

Lawati ml.NoaFX.com
- Pada bahagian atas sebelah kanan, klik pada "Masuk Pelanggan" Dalam tetingkap pop timbul, klik pada "Lupa Kata Laluan"
- Sila kemudian memeriksa e-mel anda untuk maklumat kata laluan semula. Alamat e-mel akan bahawa anda telah dinyatakan apabila anda telah membuka akaun dengan kami. Alamat e-mel adalah alamat e-mel sahaja kita akan menyampaikan kepada.

Jika anda tidak mempunyai akses kepada alamat e-mel itu lagi, maka anda perlu menghubungi sokongan melalui Live Chat atau melalui alamat e-mel [email protected] kami dan dapatkan kemas kini alamat e-mel.

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya saya terlupa saya NoaFX MT4 Nama pengguna dan kata laluan?

Anda perlu menghubungi sokongan melalui Live Chat atau melalui alamat e-mel [email protected] kami.

Apakah jenis akaun yang anda tawarkan?

Kami menawarkan akaun perdagangan yang membolehkan anda untuk berdagang mikro, mini dan lot standard. Kami juga menawarkan akaun perdagangan Islam yang mematuhi Syariah. Terdapat juga akaun IB berdasarkan bagi syarikat dan komisen generasi.

Apa leverage boleh saya mempunyai untuk akaun saya?

Pilihan leverage adalah benar-benar pilihan anda. Untuk apa-apa akaun saiz, anda boleh meminta untuk pilihan utama anda leverage. Walau bagaimanapun, permintaan setiap akan diluluskan oleh pihak pengurusan terlebih dahulu sebelum memohon ke akaun anda.

Mengapa saya mempunyai 2 set butiran log masuk?

Anda akan mempunyai 2 set butiran log masuk untuk;

NoaFX talian kawasan pelanggan log masuk anda Di sini adalah di mana anda akan menguruskan profil anda, mengemas kini butiran komunikasi anda. Dana / mengeluarkan modal akaun anda dan mengemukakan pertanyaan sokongan.

Ini detail login akan mempunyai nama pengguna yang mengandungi aksara abjad angka dan kata laluan yang anda tentukan semasa proses pembukaan akaun anda

Platform MT4 Trading NoaFX anda Di sini adalah di mana anda akan berdagang pasaran FX Spot menggunakan terminal dagangan MetaTrader4.

Ini detail login akan mempunyai nama pengguna yang hanya mengandungi nombor dan kata laluan yang NoaFX akan telah dihantar ke email anda setelah akaun anda telah dibiayai.

Struktur Korporat

Apakah latar belakang NoaFX?

NoaFX adalah cabang runcit tempat FX broker Modal Pasaran Investments Limited (2011), nombor pendaftaran Syarikat. 3.693.175.

Kami dilesenkan di bawah badan-badan kawal selia FMA dan FSP, di bawah Lesen FSP No. FSP284605

Kami juga adalah ahli Skim Kewangan Pertikaian Resolusi (FDR), No Keahlian 276030, yang merupakan sebuah badan timbang tara bukan keuntungan yang mengendalikan pertikaian pelanggan. Badan ini adalah skim yang pertama dan yang paling dihormati di bawah Skim Penyelesaian Pertikaian Luar (EDR) yang diluluskan oleh Menteri bagi Hal Ehwal Pengguna di bawah Penyedia Perkhidmatan Kewangan (Pendaftaran dan Penyelesaian Pertikaian) Akta 2008.

Adakah akaun syarikat anda diasingkan?

Ya, semua deposit pelanggan secara individu yang dipegang dalam akaun amanah dengan firma undang-undang yang bertindak sebagai pemegang amanah meluluskan, atau dalam akaun bank syarikat yang diasingkan daripada akaun perbelanjaan syarikat. Syarikat ini mempunyai dana sendiri / investements / perbelanjaan daripada akaun korporatnya sendiri di bawah kuasa sendiri dalam akaun lain juga.

Mengapa saya dana yang dipegang dalam akaun amanah dan adakah ini bermakna bahawa transaksi akaun yang berkaitan saya tertakluk kepada kelulusan pemegang amanah?

Kemudahan amanah hanya ditawarkan untuk pelanggan dengan nilai bersih yang tinggi dan besar saiz akaun atau ia sering datang dengan caj tambahan. NoaFX mempunyai persediaan kemudahan ini tanpa sebarang caj kepada anda, untuk memastikan keselamatan dana anda. Walaupun broker yang mempunyai dana dalam akaun terasing, ia tidak bermakna bahawa dana anda adalah selamat daripada tanggungjawab kewangan yang lemah. Kita sering melihat kes-kes di mana firma-firma kewangan menyalahgunakan atau membuat keputusan pelaburan miskin dengan dana pelanggan. Maksud melantik seorang pemegang amanah adalah untuk memastikan bahawa dana anda tidak digunakan untuk tujuan-tujuan lain selain daripada menyokong penempatan perdagangan anda. Satu-satunya tindakan lain yang dibenarkan pada akaun anda adalah pembiayaan dan pengeluaran.

Bolehkah saya menjadi sebahagian daripada pasukan audit ICAP anda?

Ya, semasa proses pendaftaran akaun anda, sila nyatakan bahawa anda mempunyai pengalaman perakaunan / latar belakang. Ini akan membolehkan anda untuk mempunyai peluang yang lebih tinggi daripada pemilihan semasa proses pemilihan rawak kami.

Pembiayaan dan Pengeluaran

Apakah jenis kaedah pembiayaan yang anda tawarkan?

Pada masa ini, kami menawarkan pembiayaan melalui pindahan wayar bank dan Kredit / Kad Debit. Kami sentiasa mencari untuk menambah lebih banyak pilihan untuk membiayai akaun anda sangat tidak lama lagi.

Apakah jenis kaedah pengeluaran yang anda tawarkan?

Pada masa ini, kami menawarkan pengeluaran dana anda melalui pindahan wayar bank sahaja. Kami sedang mencari untuk menambah lebih banyak pilihan untuk membiayai akaun anda sangat tidak lama lagi.

Adakah jumlah dana / pengeluaran minimum?

Saiz deposit minimum bagi pembayaran yang dibuat melalui kad kredit dan e-dompet seperti Skrill, Neteller, dan lain-lain. adalah 10 USD.

Saiz pengeluaran minimum melalui mana-mana kaedah pembayaran adalah 40 USD.

Bolehkah saya menghantar wang dari akaun bank saya dan kemudian wayar wang kembali ke akaun saya di bank lain atau negara?

Ya, selagi nama pada akaun bank adalah milik anda dan tally dengan bukti dokumentasi anda bahawa anda telah dikemukakan semasa proses pembukaan akaun anda.

Bolehkah saya membiayai akaun saya dan kemudian telah semua keuntungan akaun dipindahkan kepada waris kadim akaun ini?

Tidak, selaras dengan Pencegahan Pengubahan Wang dasar (AML), kita boleh hanya menghantar wang ke akaun yang membawa identiti yang sama sebagai Penaja itu.

Jika saya menggunakan dana GBP, boleh saya mempunyai akaun saya dalam GBP? Apa mata wang yang boleh saya membiayai dalam?

Ini adalah akaun pelbagai Mata Wang dan oleh itu anda boleh mendepositkan apa-apa Mata Wang. Apa-apa matawang lain yang anda deposit, akan ditukarkan kepada setaraf USD pada kadar yang dikenakan oleh Bank-bank anda pada masa tersebut.

Saya ingin mempunyai akaun perdagangan di mata wang negara saya, mungkinkah?

Kita akan mampu untuk menawarkan akaun dagangan yang berdasarkan matawang paling popular seperti yang diminta oleh peniaga-peniaga. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai Khas memohon, sila hantar kepada kami meminta sokongan dan kita akan berusaha untuk menampung pembiayaan di mata anda.

Apakah caj-caj pembiayaan akaun saya?

NoaFX tidak mengenakan sebarang caj-caj pembiayaan akaun perdagangan anda. Walau bagaimanapun, semua caj-caj pembiayaan perlu ditanggung oleh pelanggan untuk pelbagai pilihan pembiayaan yang digunakan. Arahan khusus dan caj-caj akan dimaklumkan kepada pelanggan apabila bersedia untuk dana seperti caj mungkin berbeza dari masa ke semasa seperti yang digunakan oleh pemproses pembayaran seperti Bank-Bank dan pemproses kad kredit.

Apakah caj-caj untuk pengeluaran dana dari akaun saya?

Bagi Semua pemindahan wire, NoaFX mengenakan bayaran sebanyak USD 30. Ini akan merangkumi caj pentadbiran untuk memproses pemindahan anda juga untuk menampung kos keluar untuk kami bank wire transfer. Anda sendiri April/Mei tidak caj bank untuk membuat pemindahan wire masuk. Ini telah disemak dengan bank anda. Lain-lain caj pengeluaran dikenakan tidak, kecuali jika dinyatakan sebaliknya.

Saya telah pun dibiayai akaun saya tetapi ia masih tidak menunjukkan pada baki akaun saya. Apakah yang perlu saya lakukan?

Kebanyakan pemindahan wayar antarabangsa mengambil 1-3 hari perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian di mana ia telah diambil selama 5 hari perniagaan, kerana penggunaan bank perantara atau kelewatan berikutan cuti dan lain-lain Jika anda telah membiayai akaun anda lebih daripada 5 hari yang lalu perniagaan dan jika ia masih tidak menunjukkan dalam akaun anda, sila tulis kepada kami dan kami akan meletakkan jejak pada bayaran anda dengan segera.

Kaedah pembiayaan yang lain harus segera dan biasanya ini digambarkan dalam tempoh 1 hari perniagaan.

Saya sudah mempunyai meletakkan dalam permintaan pengeluaran. Berapa lamakah sebelum saya mendapat wang saya?

Jika anda belum mengemukakan bukti anda Pengenalan dan Pembuktian dokumen Residence sebelum ini, kami meminta anda untuk mengemukakan dokumen-dokumen sebelum kita boleh memproses permintaan pengeluaran anda.

Kebanyakan pengeluaran akan diproses pada hari perniagaan yang sama. Bergantung kepada masa hari permintaan anda datang, anda boleh mengharapkan pemindahan dana yang dikeluarkan keluar dalam tempoh hari perniagaan 1. Kebanyakan Deposit ke akaun anda perlu melengkapkan dalam tempoh 1-3 hari bekerja.

Bolehkah saya memindahkan dana antara akaun MT4 saya?

Ya, selagi nama pada akaun adalah sama.

Bolehkah saya mengeluarkan wang secara automatik daripada akaun saya?

Ya. Amaun yang kurang daripada atau sama dengan USD500 yang dimasukkan melalui Neteller, Skrill dan Fasapay boleh dikeluarkan secara automatik oleh anda. Selain itu, sila maklum bahawa pengeluaran akan diproses secara automatik hanya apabila nama pelanggan dan ID Neteller atau Skrill atau Fasapay masing-masing sepadan dengan rekod kami. Jika tidak sepadan, ia akan disahkan dan diproses secara manual.

Bolehkah saya membuat permintaan pengeluaran bagi amaun melebihi USD500 secara automatik melalui Neteller, Skrill & Fasapay?

Tidak. Ia tidak boleh dilakukan. Hanya amaun kurang daripada atau sama dengan USD500 boleh dikeluarkan secara automatik. Amaun yang melebihi USD500 akan disahkan dan diproses secara manual.

Alat Dagangan

NoaFIX
Apakah NoaFIX?

NoaFIX ialah FIX API yang memberi sambungan terus kepada kelompok kecairan yang terbaik bagi pedagang yang mencari dagangan berkelajuan tinggi dan menginginkan akses tanpa gangguan kepada kelompok kecairan.

Apakah jenis pedagang yang boleh mendapat manfaat daripada NoaFIX?

Pedagang profesional dan scalper yang memiliki pengetahuan pengaturcaraan C++, .Net, Java, HTTP dan sebagainya boleh mendapat manfaat daripada NoaFIX ini.

Apakah manfaat menggunakan NoaFIX?

1. Sambungan suapan langsung dengan bank Peringkat 1 dan LP, dengan itu mengurangkan kependaman. 
2. Kesambungan berkelajuan tinggi. (Kelajuan dalam 5 milisaat) 
3. Akses bursa langsung 
4. Akses kepada lebih 71 LP berbeza

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan sambungan NoaFIX API?

Untuk layak mendapat sambungan NoaFIX API, pedagang perlu ada deposit minimum sebanyak USD25000 dalam akaun MT4 mereka. Apabila anda ada baki yang mencukupi sebagai deposit, sila hubungi pasukan sokongan kami melalui Sembang Langsung atau anda boleh menghantar e-mel di [email protected] melalui alamat e-mel yang anda gunakan semasa membuka akaun dengan kami untuk mengaktifkan sambungan FIX API.

Berapakah kos Persediaan untuk sambungan FIX API?

Kos persediaan yang berbentuk yuran sekali sahaja untuk mengaktifkan FIX API ialah USD500.

Adakah terdapat bayaran bulanan selepas mengaktifkan sambungan FIX API?

Tiada bayaran bulanan yang perlu dibayar selepas mengaktifkan sambungan FIX API? Tetapi, jika pelanggan berdagang kurang daripada 500 lot, mereka akan dikenakan caj sebanyak USD500 setiap bulan.

Saya mendapat ralat semasa cuba log masuk ke akaun FIX API saya. Apakah yang perlu saya lakukan?

Cuba segarkan semula halaman anda dan semak sambungan internet anda. Jika masalah yang sama berterusan, hubungi pasukan sokongan kami melalui Sembang Langsung atau anda boleh menghantar e-mel di [email protected] dengan ID e-mel anda yang didaftarkan.

Berapakah kelajuan pelaksanaan pesanan?

Oleh sebab anda berdekatan bank Peringkat 1 dan LP kami, pesanan anda dijelaskan pada kadar pelaksanaan berkelajuan tinggi. (Kurang daripada 10 milisaat)

Bolehkah kami menyesuaikan API mengikut keperluan kami?

Ya, anda boleh menyesuaikan API anda dengan mengekodnya mengikut keperluan anda.

Adakah anda menyediakan skrip pengaturcaraan atau pengekodan?

Tidak, kami tidak menyediakannya. Terpulang kepada pedagang untuk memprogramkan strategi mereka sendiri. Kami menawarkan sambungan FIX API SAHAJA.

Alam Sekitar perdagangan

Adakah anda menawarkan perkhidmatan meja berurusan?

Tidak, kita adalah broker STP tulen. Kami hanya membersihkan pesanan anda dengan pembekal kecairan kami dan mendapat komisen dari mereka berdasarkan jumlah yang kita jelaskan. Kami dengan tegas tidak mengambil risiko dengan mengambil sisi lain dari pesanan anda.

Akan meluaskan spread saya?

Kami cuba untuk menawarkan struktur penyebaran yang sangat ketat dan berdaya saing untuk semua pelanggan kami. Kita sering mengambil suapan penyebaran yang terbaik dan jelas pesanan anda untuk memastikan anda sentiasa mendapat mengisi terbaik. Walau bagaimanapun, kami tidak dapat menjamin bahawa spread Jangan sekali-kali akan meluaskan lagi. Ini adalah kerana apabila keadaan pasaran mendapat benar-benar tidak menentu (pada masa-masa berita) atau syarat-syarat dagangan yang amat sebelum (cuti bermusim) mendapatkan tidak cekap dan apabila kebanyakan atau semua daripada pembekal-pembekal mudah tunai meluaskan spread mereka, suapan kami agregat kepada anda juga akan tunjukkan begitu juga. Sila mengesan prestasi kami di laman prestasi kami. Kami akan telus dalam apa yang kita lakukan dan boleh memberi jaminan kepada anda bahawa apa yang (boleh) kita lakukan adalah betul-betul kami akan memberitahu anda. Tiada gimik pemasaran, flak tiada.

Will you requote my orders?

Kami cuba untuk menawarkan struktur penyebaran yang sangat ketat dan berdaya saing untuk semua pelanggan kami. Kita sering mengambil suapan penyebaran yang terbaik dan jelas pesanan anda untuk memastikan anda sentiasa mendapat mengisi terbaik. Walau bagaimanapun, kami tidak dapat menjamin bahawa spread Jangan sekali-kali akan meluaskan lagi.

Ini adalah kerana apabila keadaan pasaran mendapat benar-benar tidak menentu (pada masa-masa berita) atau syarat-syarat dagangan yang amat sebelum (cuti bermusim) mendapatkan tidak cekap dan apabila kebanyakan atau semua daripada pembekal-pembekal mudah tunai meluaskan spread mereka, suapan kami agregat kepada anda juga akan tunjukkan begitu juga. Sila mengesan prestasi kami di laman prestasi kami. Kami akan telus dalam apa yang kita lakukan dan boleh memberi jaminan kepada anda bahawa apa yang (boleh) kita lakukan adalah betul-betul kami akan memberitahu anda. Tiada gimik pemasaran, flak tiada.

Akan pesanan saya mengalami gelinciran?

Dalam persekitaran semula jadi yang berniaga, slippages yang mungkin. Walau bagaimanapun, setiap usaha dan langkah yang diambil untuk memastikan gelinciran do orders(if any) anda tidak meletakkan perdagangan anda kekurangan yang melampau. Sebagai contoh, lebih daripada 97% daripada perintah kami tidak mengalami apa-apa gelinciran jua dan orang-orang yang melakukan, hanya mengalami kurang daripada 1 pip gelinciran. Sila mengesan prestasi kami di laman prestasi kami. Kami akan telus dalam apa yang kita lakukan dan boleh memberi jaminan kepada anda bahawa apa yang (boleh) kita lakukan adalah betul-betul kami akan memberitahu anda. Tiada gimik pemasaran, flak tiada.

Bagaimana saya boleh Dapatkan mengenai kadar swap/rollover jawatan yang saya pegang dalam sekelip mata? Terdapat 2 cara-cara untuk menyemak ini;

Dalam masa anda MT4 platform dagangan;

1. memastikan bahawa anda mempunyai pasaran yang menonton panel membolehkan
2. Dalam panel, klik kanan dan pilih "Symbol" dari popup menu.
3. dalam tetingkap "Simbol", pilih pasangan Mata Wang yang anda mahu untuk mengetahui kadar swap dan klik kiri di atasnya.
4. kemudian meninggalkan klik pada butang properties di sebelah kanan.
5. tetingkap baru akan muncul dan dalam tempoh ini anda akan menemui pelbagai jenis hartanah bagi pasangan matawang.
6. Terdapat 2 kadar yang anda harus melihat pada;

Swap Long
Swap kadar panjang yang anda akan bayar/terima jika anda memegang kedudukan panjang semalaman.

Swap Short
Swap kadar pendek anda akan membayar/menerima jika anda memegang kedudukan panjang semalaman.

Di laman web, sila layari laman kadar swap/Rollover di bawah pilihan menu "Alat-alat perdagangan". Selain itu,klik di sini

Mengapa tidak anda menawarkan akaun perdagangan di mana saya boleh menetapkan spread saya? Sekurang-kurangnya saya mempunyai kawalan yang lebih baik?

Tidak mungkin bagi mana-mana broker untuk menawarkan anda perkhidmatan berdagang dengan spread tetap. Jika mereka berbuat demikian, mereka adalah sama ada berjalan meja urusan atau berterusan requote pesanan anda, yang adalah sebagai baik sebagai tidak dapat berdagang anyway.

Kami hanya menawarkan 1 jenis akaun yang menawarkan yang terbaik makanan / mudah tunai kepada anda pada setiap masa. Dengan cara ini, kita tidak mempunyai perbezaan daripada cara kami mengendalikan pesanan kami pada tahap pembersihan enjin perintah global kami dan sentiasa memastikan dan memberi jaminan bahawa kami akan melakukan kerja yang terbaik dalam penjelasan pesanan anda.

Apakah saiz pesanan yang paling kecil anda boleh mengosongkan?

Kami akan membersihkan perintah micro lot, di 0.01 saiz lot atau 1,000 lot. Untuk emas dan perak sahaja, dia saiz lot minimum adalah 1 lot mini atau 0.1 saiz lot atau 10,000 unit.

Oleh kerana anda seorang broker ECN, anda mengenakan sebarang komisen?

Tiada komisyen yang kita mengenakan bayaran ke atas semua pesanan kami. Kami lulus kos operasi untuk anda daripada pembekal kecairan kami kepada anda sebagai spread. Itu sahaja yang anda "membayar" kepada kami.

Mengapa saya lihat komisen yang dikenakan di dalam akaun dagangan saya?

Anda boleh menggunakan perkhidmatan pengurusan dana dari pengurus wang atau sistem perdagangan yang mengenakan caj tambahan ini pada perniagaan anda. Ini adalah caj yang berasingan dan persetujuan di antara anda dan pengurus wang anda. NoaFX tidak mempunyai apa-apa kepentingan / faedah dari komisen ini.

Adakah anda membenarkan peniaga frekuensi tinggi, scalpers?

Ya, anda bebas untuk berdagang menggunakan mana-mana gaya trading, tidak ada batasan. Malah, kami mengalu-alukan gaya perdagangan dengan frekuensi tinggi pembersihan kerana mereka dengan baik sesuai dengan mekanisme pembersihan pesanan kami.

Pematuhan pengguna

Apakah senarai dokumen yang diperlukan untuk membuka akaun IB/IB Korporat?

Untuk layak membuka akaun IB/IB Korporat, satu salinan dokumen berikut perlu diserahkan:

1) Sijil syarikat/sijil penubuhan syarikat
2) Sijil Penyandang Jawatan/pemegang saham yang menunjukkan nama pembuka akaun
3) ID foto pembuka akaun
4) Bukti Alamat Syarikat

Apakah jenis dokumentasi saya mesti menyediakan untuk

Anda mesti menyediakan;

Untuk akaun / Bersama / Syariah individu

ID foto, seperti

1. Pasport
2. Lesen Memandu
3. Kad Pengundi ini (mesti mempunyai foto)

Mana-mana satu daripada di atas sudah mencukupi.

Bukti Alamat, seperti

1. Bil utiliti
2. Penyata bank

Mana-mana satu daripada di atas sudah mencukupi tetapi ia mestilah tidak lebih dari 3 bulan.

Untuk akaun korporat;

ID foto, seperti

1. Pasport
2. Lesen Memandu
3. Kad Pengundi ini (mesti mempunyai foto)

Artikel penubuhan syarikat

Saya perlu untuk menukar alamat e-mel saya dalam fail.

Sila log masuk ke kawasan pelanggan anda dan mengemas kini profil anda dengan sewajarnya. Sebagai alternatif, anda boleh email kami dengan alamat e-mel yang anda mempunyai dengan kami dalam fail dan kemudian meminta perubahan kepada alamat e-mel baru.

Apakah POA satu? Di manakah saya boleh mendapatkan satu?

POA ialah Kuasa Wakil. Anda hanya perlu ini jika anda membenarkan hak perdagangan orang lain ke atas akaun anda, seperti pengurus wang / dana. Jika ya, pengurus wang / dana anda harus dapat menyediakan anda dengan satu secara automatik .

Jika anda mahu untuk berdagang pada akaun ini oleh anda sendiri, anda tidak perlu POA satu.

Walaupun akaun yang diuruskan oleh pengurus wang (menggunakan POA), boleh pelanggan (pemilik akaun) permintaan untuk pengeluaran atau penutupan akaun? Apakah terdapat kedudukan terbuka?

Pelanggan boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa akaun. Walau bagaimanapun, setiap permintaan pengeluaran juga perlu diluluskan oleh pengurus wang yang .. Ini adalah untuk melindungi kepentingan mereka kerana beberapa pelanggan menarik balik modal / keuntungan tanpa pengetahuan pengurus wang itu dan boleh ini bertembung dengan sistem perdagangan mereka dan / atau kepentingan. Oleh itu, apa-apa cek adalah perlu.

Jika terdapat kedudukan terbuka dalam akaun, pengeluaran yang masih boleh berlaku selagi jumlah yang ditinggalkan (selepas penarikan balik itu) mempunyai lebih daripada 100% margin yang diperlukan untuk mengekalkan kedudukan terbuka. Ini adalah untuk mengelakkan situasi panggilan margin.

fgfdgf close